Valentino on nyt ilmainen

Kun poikani oli vauva, sain villahaalarin, jonka mummoni oli neulonut minulle, kun itse olin vauva. Hihaton haalari oli niin käytännöllinen, että innostuin tekemään uuden – edellinen alkoikin jo hajota saumoista, kun oli jatkuvassa käytössä – ohuemmasta langasta ja tietenkin saumattomana.

En osannut valita värejä, joten tilasin Wollmeiselta yllätyspussin. Sieltä kuoriutui violetti ja sininen vyyyhti, aika tummia värejä, mutta ne sopivat hyvin poikani hipiään.

Vauva makailee yllään violetti neulehaalari

Mieheni teki tuolloin niin paljon töitä, että neuleaikaa oli vähän, neulesuunnitteluajasta puhumattakaan, joten kesti kaksi vuotta(!) ja kolme haalaria, ennenkuin sain ohjeen valmiiksi. Myöhemmin vielä parantelin ohjetta ja lisäsin kolmannen koon.

Nyt Valentino on ilmainen. Sen voi neuloa myös hihallisena. Ohjeessa on kuva, josta löytyvät valmiin haalarin mitat, samoin siellä kerrotaan, missä kohtaa lahkeisiin ja keskivartaloon kannattaa neuloa lisää pituutta, jos niin haluaa tehdä.

Violetin haalarin sisällä on sama lapsi kuin vaaleanpunaisenkin, tyttäreni, sillä pojasta en ehtinyt silloin aikanaan talvella saada kunnon kuvia.

Koeneulontaa: Humus-huivi

Uusin huivini on neulottu kaksivärisenä patenttina ylhäältä alas. Ohje on nyt testattavana ja toivon mukaan saan sen julkaistua syyskuussa. Kuvien huivi on kokoa M, koon L huivi on pinta-alaltaan noin kaksinkertainen eli sopii keijua isommillekin käyttäjille (itsekin tosin olen 180-senttinen, joten myös koko M on oikein käyttökelpoinen).

Humus-huivi

Huivin Ravelry-sivu on täällä ja koeneulonnan englanninkielinen keskusteluketju löytyy täältä.

Humus-huivi, nurja puoli

Silmukoiden poimiminen patenttineuleena tehdyn neliön reunoista

Aloitan niskasta aloitettavat huivit neulomalla pienen neliön aina oikein -neuletta. Poimin sen jälkeen neliön reunasta silmukoita. Englanniksi menetelmä on nimeltään garter tab cast-on. Samaa menetelmää voi käyttää kaksiväristä patenttia neulottaessa, jolloin neliön voi tehdä joko yksivärisenä, perinteisenä joustinneuleena, tai kaksivärisenä patenttina (tarkemmin patenttijoustimena, sillä patenttineuletta on myös muunlaista), kuten tein Humus-huivissani.

ssä videossa näkyy, miten poimin silmukat neliön reunasta Humus-huivissani.

Kaksivärinen cable cast-on -luonti

Luon silmukat kaksiväristä patenttineuletta varten käyttäen kaksiväristä cable cast-on -menetelmää. Oma versioni eroaa siitä, jota ilmeisesti yleensä käytetään, joten otin videon omasta tavastani. Eroavaisuuksia tuohon normaaliin tapaan on kaksi: 1) teen vetosolmun vain yhdellä värillä kahden sijaan – vetosolmun väri on se, jolla neulon ensin, kun neulon myöhempiä kerroksia – ja 2) poimin langan aina toisen langan alta. Jälkimmäinen johtaa lankojen kiertymiseen toistensa ympäri, joten kovin monen silmukan luomiseen tuo ei ole kätevää.

Festariostokset

Tänä viikonloppuna olin Jyväskylän neulefestareilla. Menin perjantaina paikalle nimenomaan ostamaan lankaa, sillä olin päättänyt lopettaa reilut puolitoista vuotta kestäneen lankalakkoni. Olin kirjoittanut ostoslistan siltä varalta, että unohdan jotakin, mille on tarvetta. Enemmistö ostoksista olikin listalta, mutta mukaan mahtui myös kohtalainen määrä heräteostoksia.

Tässä Toivolan pihassa napattu kuva ostoksistani:

Festareilta ostamani langat Toivolan pihassa kahdessa ostoskassissa.

Kotona levitin langat sängylle ottaakseni paremman kuvan:

Festareilta ostamani langat kotona sängylle levitettynä. Yhteensä 22 vyyhtiä.

Tällä hetkellä langat ovat pakastimessa, jottei niissä varmasti ole ötököitä, kun alan neuloa. En usko, että mikään turkiskuoriainen tai koiperhonen olisi löytänyt tiensä niiden luo muutamassa tunnissa, jotka langat olivat ulkona esillä ja mukanani ostoskasseissa, mutta oloni on parempi, jos käytän ne varmuuden vuoksi pakkasessa.

Suurimmalle osalle langoista on jo selvä visio enkä malta odottaa, että pääsen kerimään ne ja aloittamaan.

Kesäyö

Lapsena olin usein häävieraana isäni kotiseudulla. Häistä lähtiessämme oli aina jo melkein yö, mutta Suomen kesäyöhän ei ole pimeä, ja yrittäessäni pysyä hereillä auton takapenkillä katselin ohi lipuvia usvaisia peltoja.

Keväällä 2016 suunnittelin Kesäyö-huivin mielessäni nuo usvaiset kesäyöt.

Kesäyö-huivi

Huivi on suunniteltu fingering-vahvuiselle langalle. Käytin ”siilisukkista” eli Hedgehog Fibres Sock -lankaa, jonka juoksevuus on 400 m/100 g. Mallihuivin vihreä väri on Moss ja valkoinen on Silence. Väriä A, joka on kuvissa vihreä, tarvitaan huiviin 600 m/150 g, väriä B eli mallihuivin valkoista väriä puolestaan 400 m/100 g.

Koska huiviin meni enemmän kuin 100 grammaa väriä A, lisäsin ohjeet myös kolmevärisen huivin neulomiseen. Kolmevärisessä huivissa värillä A neulotaan kapeat raidat (jotka ovat mallihuivissa vihreitä), värillä B neulotaan mallihuivin valkoisia vastaavat osuudet ja värillä C neulotaan aaltokuviot. Täysi sadan gramman vyyhti kumpaakin väriä B ja C riittää mainiosti, väriä A puolestaan tarvitaan puolisen vyyhtiä.

Lisää tietoa löytyy neulemallin Ravelry-sivulta.

Kesäyö-huivi